Jeigu Jus nori atleisti iš darbo

Posted: 26 sausio, 2009 in Teisė
Žymos:, , , , , , , , ,

  Vakar vakare į svečius užsuko kaimynas ir pasiguodė,kad  jo darbovietėje prasidėjo prieškriziniai panikos priepoliai (PPP) /čia -panašiai,kaip moterims PMS ;)/ ir darbdavys rengiasi jį atleisti iš darbo.Kaip visada tokiose situacijose standartiškai darbdavys siūlo rašyti prašymą atleisti iš darbo savo noru  (to niekada daryti griežtai nepatariu-vėliau paaiškinsiu kodėl) ir paklausė ką jam daryti.Trumpai paaiškinau jam kaip elgtis o paskui pagalvojau,kad šiuo metu ši tema aktuali gal ne tik mano kaimynui,todėl parengiau trumpą atmintinę tiems,kam gresia atleidimas iš darbo:

      1.Jeigu tikitės gauti išeitinę išmoką,jūsų atleidimo iš darbo pagrinduose neturi būti jūsų kaltės motyvų-

Išeitinė išmoka mokama tuo atveju, kai asmuo atleidžiamas iš darbo nesant jo kaltės. Nutraukiant darbo sutartį pagal DK 129 straipsnį ir pagal DK 136 str. 1 d. 6 punktą, išmokos dydis priklauso nuo darbuotojo turimo toje darbovietėje nepertraukiamojo stažo trukmės (DK 140 str. 1 d.). Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senatas 2003 m. gruodžio 29 d. nutarimo Nr. 44 „Dėl Darbo kodekso normų, reglamentuojančių darbo sutarties nutraukimą darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės (DK 129 str.), taikymo teismų praktikoje“ (Teismų praktika, Nr. 20, 2003) 3 punkte išaiškino, kad tuo atveju, kai darbdavys nori nutraukti terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, jeigu iki šios sutarties termino pabaigos likęs laikas yra trumpesnis nei darbuotojui taikytinas įspėjimo (dviejų ar keturių mėnesių) terminas, darbdavys sumoka darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį už likusį darbo sutarties galiojimo laiką.Darytina išvada, kad, minėtomis sąlygomis nutraukus darbo sutartį DK 129 str. 5 dalies pagrindu, atleidžiamam iš darbo darbuotojui išeitinė išmoka nepriklauso. 

           2.Dviejų vidutinių darbo užmokesčių dydžio išmoka:

DK 140 str. 2 dalyje numatyta, kad, atleidžiant iš darbo darbuotojus ne dėl jų kaltės Darbo kodekso XII skyriaus ketvirtame skirsnyje („Darbo sutarties pasibaigimas“) ir kituose įstatymuose nustatytais atvejais, jiems išmokama dviejų mėnesių jų vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, jeigu įstatymai ar kolektyvinės sutartys nenustato kitaip. Kartu šioje teisės normoje nurodyta, kad išeitinė išmoka nemokama, kai su darbuotoju darbo sutartis nutraukiama pagal DK 125 straipsnį (šalių susitarimu), 126 straipsnį (suėjus darbo sutarties terminui), taip pat pagal 127 str. 1 dalį, kai darbuotojo prašymu nutraukiama (ne)terminuota darbo sutartis be svarbių priežasčių.DK 3 dalies komentaro autoriai (2 tomas, p. 162) teigia, kad išeitinę išmoką reikia mokėti nutraukus darbo sutartį pagal DK 136 str. 1 dalies 2, 3, 4 ir 6 punktus ir šio straipsnio 2 dalį, taip pat pagal DK 139 straipsnį. Manome, kad tokia išmoka darbuotojams dar priklausytų, kai darbo sutartis su jais nutraukiama pagal DK 127 str. 2 dalį ir 136 str. 1 d. 5 punktą. Visais minėtais atvejais išmokama darbuotojo dviejų mėnesių jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, kuri nėra didinama pagal turimą nepertraukiamąjį stažą toje darbovietėje. 

          3.Išmokos dydis:

Vadovaujantis DK 140 str. 1 dalimi, nutraukus darbo sutartį darbdavio iniciatyva pagal DK 129 straipsnį ir pagal 136 str. 1 d. 6 punktą, atleidžiamam darbuotojui išmokama išeitinė išmoka (išskyrus jau minėtą DK 129 str. 5 dalies atvejį), kurios dydis priklauso nuo to asmens turimo nepertraukiamojo stažo trukmės toje darbovietėje. Taip išeitinė išmoka mokama, turint nepertraukiamąjį darbo stažą: 
1) iki 12 mėnesių (iki vienerių metų) – vieno mėnesio; 
2) nuo 12 iki 36 mėnesių (nuo 1 iki 3 metų) – dviejų mėnesių; 
3) nuo 36 iki 60 mėnesių (nuo 3 iki 5 metų) – trijų mėnesių; 
4) nuo 60 iki 120 mėnesių (nuo 5 iki 10 metų) – keturių mėnesių; 
5) nuo 120 iki 240 mėnesių (nuo 10 iki 20 metų) – penkių mėnesių ir 
6) daugiau kaip 240 mėnesių (per 20 metų) – šešių mėnesių to darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio dydžio. 

      4.Kompensacija:

Kaip minėta, išeitinė išmoka nepriklauso, jeigu darbo sutartis nutraukiama šalių susitarimu pagal DK 125 straipsnį. Tačiau, šiuo pagrindu nutraukus darbo sutartį, darbuotojui gali būti išmokėta piniginė kompensacija. Žinotina, kad darbdavys gali siūlyti arba nesiūlyti kompensacijos, o darbuotojas gali prašyti jam išmokėti kaip kompensaciją atitinkamą pinigų sumą, nes jos dydis nėra reglamentuotas įstatymų. Kiekvienu konkrečiu atveju darbo sutarties šalių (t. y. darbuotojo ir darbdavio) valioje susitarti dėl piniginės kompensacijos (ne)išmokėjimo, ir tai gali būti pasiekiama derybų metu.

Tai tiek esminių dalykų.SVARBU:

-Išeitinė išmoka mokama tuo atveju, kai asmuo atleidžiamas iš darbo nesant jo kaltės.

-Išeitinė išmoka nemokama, kai su darbuotoju darbo sutartis nutraukiama pagal DK 125 straipsnį (šalių susitarimu), 126 straipsnį (suėjus darbo sutarties terminui), taip pat pagal 127 str. 1 dalį, kai darbuotojo prašymu nutraukiama (ne)terminuota darbo sutartis be svarbių priežasčių. 

-• Nutraukiant darbo sutartį pagal DK 129 straipsnį ir DK 136 str. 1 d. 6 punktą, išmokos dydis priklauso nuo darbuotojo turimo toje darbovietėje nepertraukiamojo stažo trukmės.

-tarkitės dėl piniginės kompensacijos su darbdaviu (arba tiesiog priminkite darbdaviui  savo teisę-į kompensaciją,nes kaip taisyklė,darbdaviai tuo klausimu pirmi kalbėti nepradeda 😉 )

Trumpai tiek-geriau būtų,jei viso to niekam neprireiktų.

Komentarai
  1. am parašė:

    reikėtų kiekvienam darbuotojui tuos straipsnius pasikabint darbo vietoj, pačioj matomiausioj. o jau akys akys – toli iki jų temidei su savo svarstyklėm

  2. Vilniaus Meras parašė:

    Pasikabink. Pirmas galėsi aiškintis dėl kompensacijos.

  3. am parašė:

    labas, Juozai 😉

  4. Eglė parašė:

    Ką reiškia “nesant darbuotojo kaltės“. Pas mus, kiek žinau, tą kaltę “iškasa“ nors iš po žemių, jei reikia atbuline data

  5. Twikse parašė:

    Noreciau paklausti vieno klausimo, galbut kas nors zinos…
    Ar nera tokio istatymo, kuomet atleidziami darbuotojai is darbo, kad turetu buti pirmiau atleidziami tie kurie isidarbino veliausiai? Nes pas mus dabar tokia situacija, kad nori atleisti pora zmoniu (tame tarpe ir mane) nors as dirbu toje imoneje jau metus, nors yra net trys zmones isidarbine jau po manes. jokiu nuobaudu per tuos metus neturiu, nes ten grynai valdo simpatijos ir antipatijos…

  6. fobas parašė:

    Darbdavio prerogatyva ir teisė rinktis kokius darbuotojus atleisti-tokiu atveju atsižvelgiama į darbuotojo kompetenciją,motyvaciją,išsilavinimą,perspektyvą ir tt…Kita vertus,galvojant logiškai darbdaviui parankiau atleisti trumpesnį laiką išdirbusius darbuotojus,kadangi jiems reikia mokėti mažesnes išeitines kompensacijas…be to jei išdirbote metus,tai jums priklausančios kompensacijos dydis nesiskirs nuo išmokos asmeniui išdirbusiam kelis mėnesius.Bet kuriuo atveju įstatymas nenumato didesnės teisinės socialinės apsaugos jums šiuo atveju…;(

  7. Twikse parašė:

    na kagi,nors ir nekokios naujieno, bet vistiek dekui.. 😉

  8. kritike parašė:

    gal kas esate susidure- kaip skaiciuojama iseitine ismoka tokiu atveju:

    zmogus dirba imoneje 10 men., gauna ispejima, kad bus atleistas nuo datos X, kada jis bus isdirbes imoneje 11 men. ir tarkime 25 dienas.
    pagal tai kaip ir priklausytu 1 vidutinio DU dydzio ismoka.
    bet ispejimo laikotarpiu jis suserga arba pasiima atostogu, ispejimo terminas prasitesia, atleidimo diena nusikelia ir rezultatas – zmogus atleidimo diena imoneje yra isdirbes daugiau kaip 12 men.
    pagal kuria data reikia skaiciuoti???

  9. Anonimas parašė:

    Dirbu ikimokyklinėje įstaigoje (vaiku darželyje) auklėtoja Krizė palietė ir mus. Žada trumpinti darbo valandas. Sutrumpinus valandas auklėtojoms nelieka etato, lieka tik 0,75. Direktorė reikalauja rašyti prašymą, kad savo noru prašom dirbti 0,75, o jai kas nerašys prašymo pamojavusi darbo kodeksu 120 straipsniu pasakė, kad įteiks atleidimo lapelius , išmokės kompensacija.
    Nesuprantu, kodėl turiu savo noru prašyti, kad sumažintu krūvį. Ar galiu dėl tokio vadovo sprendimo nesutikti remdamasi 135 straipsniu?
    Ką galėtumėte patarti? 

  10. sandra parašė:

    Sveiki gal kas man galėtu patarti kaip elgtis tokiu atveju: Dirbu įmonėje jau 4 metai mano darbo sutartyje yra nurodyta, kad dirbu X oise. laikinai direktoriaus prašymu nuėjau dirbti į kitą ofisą, pagal paskutines žinias jis bus uždaromas. Gavau žodinį pasakymą, kad šio mėn pabaigoje galiu gauti atleidimo lapelį. ar galiu ką padaryti, kad mane gražintu į mano darbo vietą kuri yra numatyta darbo sutartyje. Kaip turėčiau elgtis? Drausminių nuobaudų neturiu, kvalifikacija aukščiausia.
    Išanksto dėkui….

  11. Roze parašė:

    Laba diena

    Darbo sutartis buvo terminuota.Buvo pratesiama nuo 2008 12men.iki 2009 02 28 men.veliau tesiama nup 2009 02 men. iki 2009 04 30d.,veliau tesiama iki 2009 05 31d.ir pries viena diena buve pranesta kad nepretes sutaries.Ar teisingai buvo pasielgta su manim.Dabas buvo skirtas neigaliems pagal BP projekta.

    Dekoju

  12. kritike parašė:

    siaip, jeigu sutartis yra terminuota ir neubuvo nutraukta pasibaigus jos terminui, ji automatiskai tapo neterminuota jau pasibaigus pirmajam jos terminui. Na, nebent terminas buvo nurodytas ne data, o nurodant kokia nors salyga: kol koks darbuotojas grish is atostogu ar pasibaigs projektas ar pan. Tada, jeigu ta salyga neivyko, terminas ir nepasibaige, o pasibaige tai salygai ivykus.
    Bet jeigu buvo nurodyta data ir jusu ta diena neatleido, vadinasi, sutartis jau tapo neterminuota ir turejo atleisti pagal kita straipsni.

  13. kritike parašė:

    Sandra, jeigu jus nepasirasete DS pakeitimo, kai jus perkele i kita ofisa, tai jusu darbo vieta tebera pirmasis ofisas. jeigu ten darbo vietu nenaikina, neturetu naikinti ir jusiskes. bet jeigu kur nors pasirasete, kad sutinkate / susipazinote su perkelimu, tai jau bus ds salygu pakeitimas…

  14. kritike parašė:

    Komentaras by Anonimas — Birželis 9, 2009 @ 16:27
    Mano galva, siuo atveju darbdavys turetu informuoti, kad keiciamas darbo organizavimas ir jeigu darbuotojai sutinka, pakeisti darbo sutartis, o ne versti rasyti prasymus.

  15. abejojanti parašė:

    Sveiki. Kaip manote, kaip elgtis tokioje situacijoje: atlyginimas nuolat veluoja, ir ne dienomis, o savaitemis, o vadovas pradeda spausti iseiti savo “noru“. Atseit, “suprasti kompanijos padėtį“. Nesutikus ir nuolat patiriant spaudimą, VDI patare tartis pagal etatu mazinima, arba saliu susitarimu, galu gale, galima iteikti prasyma pagal 127 str. 2 dali (darbo sutartyje nuodytu apmokejimo terminu nesilaikymas). Kaip ir sutariam saliu sutarimu pagal 125 str., galu gale su iseitine, taciau – tik tokiu atveju, jei sutiksiu, kad atsiskaitys per tris menesius (terminus nustatineja buhaltere) nuo atleidimo dienos. Trys menesiai laukti pinigu ir dar dalimis, yra daug, ir as nesutinku. Darbdavys i kompromisus neina. Turiu itarimu, kad firma dirbtinai varoma i bankrota, ir bijau, kad po tu triju menesiu jau neatgausiu nieko. Be to, darbdavys issidave, kad laukia, kol isigalios paprastesne darbuotoju atleidimo tvarka ir kompensacija man turetu moketi jau ne uz du men, o viena. ispejimo apie etatu mazinima nebuvo.

  16. Kristina parašė:

    Sveiki,na zodziu pasielgiau lygiai taip,kaip rekomendavo nesielgti del 127 str. Ar imanoma apskusti ir issireikalauti iseitine kompensacija? pradirbau 5 metus. Sutartis nutraukta jau 3 dienos.

  17. fobas parašė:

    Išskirtinis darbo sutarties nutraukimo darbuotojo prašymu bruožas yra tas, kad darbuotojas turi galimybę persigalvoti: darbuotojas turi teisę atšaukti prašymą nutraukti darbo sutartį ne vėliau kaip per tris dienas nuo prašymo padavimo dienos, vėliau – tik darbdavio sutikimu. Reikėtų pabrėžti, kad šia teise darbuotojas gali pasinaudoti tik iki darbo sutarties nutraukimo įforminimo. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojas pateikia pareiškimą išeiti iš darbo tą pačią dieną ir yra pasirašomas dokumentas dėl darbo sutarties nutraukimo, darbuotojas negali kitą dieną, nors trijų dienų terminas dar nėra praėjęs, atšaukti savo pareiškimo.
    Panašu,kad būsite praleidusi terminą,visgi bandykite įteikti darbdaviui prašymą-“laikyti negaliojantį pareiškimą dėl darbo sutarties nutraukimo“-kadangi darbdaviui sutinkant jis gali būti priimtas…yra ir kitų šios problemos sprendimų būdų,bet dėl laiko stokos jų neaptarinėsiu,pradžioje pabandykite pasinaudoti teise atšaukti prašymą dėl atleidimio.

  18. Kristina parašė:

    Bet faktas yra tas,kad jokio išakstinio rašymo apie prašyma atleisti ar netgi šaliu susitarimo ,kad bus rašomas pareiskimas ,nebuvo. Ar tai geletų būti neteisėta?

  19. kritike parašė:

    jeigu DS jau nutraukta ir jus pati parasete prasyma nutraukti ja, tai vargu ar ko pasieksite.
    o jeigu prasymo nerasete ir nepasirasete darbdavio parasyto, o nutrauke pagal 127, tada eikite i VDI – turite irodyma, kad DS nutraukta neteisetai.

  20. Susimastes parašė:

    Sveiki
    gal patarsite kaip teisingai elgtis tokiu atveju.
    Mano antroji puse imoneje isdirbo jau 10 metu ir atejo diena kai pasake,mes naikiname filiala vilniuje,kur jus dirbote,mazinam islaidas nenaudinga.Visa laika cia ir dirbo,bendrove yra kitur.Pasiule pervesti pusei etato ir dirbti is namu,atitinkamai nesutikome.Sekantis zingsnis po atsisakymo taip dirbti,pasake teks atsisveikinti tada pagal 125 straipsni,bet kaip suprantu cia jau yra 129 straipsnis taikytinas.Ir kaip aiskina cia tokios darbo vietos nebuvo isvis,viskas centre randasi.Yra nepanaudotos 107 dienos atostogu,dabar parase 1 menesiui prasyma atostogoms,taip kaip liepe tai padaryti,bet po menesio,jau cia darbo vietos nebus ir manau bus pasiulyta vaziuoti kazkur tolyn dirbti ir salygos aisku bus needekvacios ir nepriimtinos.
    Kaip elgtis zmogui,ka daryti,kaip teisingai padaryti viska,kad nebutu nuskriaustas.Psichologinis spaudimas tikrai vyksta didelis.
    Buciau labai labai dekingas

  21. vida parašė:

    laba diena, noreciau pasitikslinti.
    Seimoje auginu nepilnamete dukra (13m), kuriai yra nustatytas neigalumas. Ar imonei mazinant darbuotojus i tai yra atsizvelgiama?

  22. Rasa parašė:

    Sveiki,
    Patarkit, ka deryti esu issituokusi, auginu du mazamecius vaikucius (7m ir 1.5m) I darba tureciau sugryzti ateinancia 2010m geguze. Panaikintas mano darbo etatas. Suzinojau tiek, kad issiunte laiska su pranesimu apie panaikinta darbo vieta(mazinimas etatu) ir atleidima is darbo. Pries tai mokykloje pradirbau 2m pagal terminuota sutarti. Siuo metu ji yra neterminuota, kadangi esu vaiko auginimo atostogose. Ar priklausys kompensacija ir ar gali atleisti kai esu vienintelis asmuo kuris islaiko seima?
    Su pagarba

  23. Birute parašė:

    Laba diena. Patarkit, ka daryti: Mane nori atleisti is darbo, del etatu mazinimo. Ir nori, kad pati parasytau prasyma iseiti is darbo. Pravaikstu jokiu neturiu. Imoneje dirbu 2.5 metu. Dirbu vienoje is klestanciu parduotuviu. Noreciau suszinoti ar tokia imone gali sumoketi kompensacija?

  24. Rita parašė:

    Laba diena. Patarkit, ka daryti: Mane nori atleisti is darbo, del etatu mazinimo. Ir nori, kad pati parasytau prasyma iseiti is darbo. Pravaikstu jokiu neturiu. Imoneje dirbu 2.5 metu. Dirbu vienoje is klestanciu parduotuviu. Noreciau suszinoti ar tokia imone gali sumoketi kompensacija?
    Pagarbiai dekoju>

  25. Ligita parašė:

    Laba diena, imoneje dirbu nuo 2009.01 ir vasara susizalojau ranka, siuo metu gydausi. Jau 2k buvau iskviesta i darba pasirasyt prassymo kad iseinu is jo savo noru, pirma karta to nepadariau, nes ta diena operavo, o dabar nezinau ka ir bedaryt.Auginu 2mazamecius vaikus, vyras nedirba, jokiu nuobaudu neturejau
    Lauksiu Jusu atsakymo.

  26. Dalia parašė:

    Laba diena,
    Labai noreciau kuo skubiau sulaukti komentaro del ivykio darbe.Buvau apkaltinta vagyste,nors is tikro as jos nepadariau,po “spaudimo“ parasiau prasyma iseiti is darbo ir atskaiciuoti is mano iseitiniu pinigus uz patirta bendroves zala.Nenorejau valakitos su pareigunais, bet dabar galvoju,kad pasielgiau netinkamai, juk as nekalta tegul aiskinasi,kas padare vagyste.

  27. fobas parašė:

    Įdomiai čia jūs, imperatyvia nuosaka reikalaujate greito atsakymo…;) jūsų versija yra,kad nieko nevogėte…bendrovės administracija tvirtins,kad visgi pasisavinote turtą…dvi priešingos nuomonės ir kadangi atlyginote nuostolius,tai tokiais veiksmais kaip ir pripažinote netinkamai pasielgusi…Nenorėjote,kaip rašote “valakitos“ su pareigūnais,tai kaip ir praradote galimybę įrodinėti savo nekaltumą…galvoti reikia visada prieš padarant veiksmą o ne po to…nėra neišsprendžiamų situacijų,tačiau jūsų atveju jau reikėtų ne internetinių komentarų ar patarimų o konsultacijos su teisininku…tik patarčiau nedelsti ir greitai susirasti tinkamą advokatą.

  28. Natali parašė:

    Laba! Labai prasau atsakyti i klausima!
    S.m. sausio 31 d. paigiasi motinystes atostogos (antram vaikui sukanka 2 metukai) ir vasario 01 d. tureciau grizti i darba. Darbovieteje mazinamas darbuotoju skaicius (mano vietoje dirba kitas zmogus, kurio nenori atleisti) ir tuo paciu atlyginimai, o manes “nera kur padeti“ ir nori atleisti. Auginu 2 vaikus (3,8 metu ir 2 metu), o imoneje dirbu nuo 1998 m. birzelio men. Kaip elgtis ir ka tureciau zinoti, kad nelikciau “ant ledo“? Aciu!

  29. fobas parašė:

    vasario 1 eikite į darbą ir sėkmingai darbuokitės ;)…asmuo kuris dirba jūsų pareigose turėtų būti priimtas į darba pagal terminuotą darbo sutartį-jūsų motinystės laikotarpiui…darbdaviui nėra taip paprasta atleisti asmenį grįžusį po motinystės atostogų…linkiu sėkmingai pasinaudoti savo teisėmis, kurių gynimo mechanizmas nors ir ne visai tobulas,tačiau tikrai yra…

  30. saule parašė:

    sveiki,
    norejau pasiteirauti, kaip siuo krizes laikotarpiu yra del atleidimo is darbo, ar nera supaprastinta tvarka? Ar darbdavys privalo iteikti ispejima apie atleidima? Darbdavys pasake, kad galiu i darba neiti, tipo ismokes alga ir tiek..
    Pravaikstu jokiu darbe neturiu… Ar turi jis pagrinda mane atleisti, neispejes?
    Aciu.

  31. Anonimas parašė:

    Birute :Laba diena. Patarkit, ka daryti: Mane nori atleisti is darbo, del etatu mazinimo. Ir nori, kad pati parasytau prasyma iseiti is darbo. Pravaikstu jokiu neturiu. Imoneje dirbu 2.5 metu. Dirbu vienoje is klestanciu parduotuviu. Noreciau suszinoti ar tokia imone gali sumoketi kompensacija?

  32. Gaze parašė:

    Labas vakaras visiems noreciau visiems cia esantiems uzduoti toki klausima.Mano zmonai pasibaige dekreto laikas 2 metai praejo ir nori gryzti i darba,bet darbdavys pasake jei kad darbo nera ir siule jei iseiti savo noru ir kad gali duoti darbdavi i teisma nu zodziu mala.Jei mano zmona iseis o paskui stos i birza gaus pirma menesi pajamas is birzos?Laukiu jusu visu atsakimo

  33. Vytautas parašė:

    Laba diena
    Mano vyras gavo keistą įspėjimą apie darbo sutarties nutraukimą
    Įspėja, kad bus atleistas nuo 2010-03-31 pagal 136 str 3 dalį 2 punktą (DK 235 str 2 dalies 11 p)
    Atsiskaitymas bus vykdomas pagal įstatymų numatytą ir galimą 3 mėn laikotarpį pagal DK 141 str 1 dalį.
    Prašome paaiškinti mums nesuprantamą situaciją, nuobaudų neturėjo, bet mano vyras pateikė VDI skundą dėl atostoginių nemokėjimo (lapkritį 2009 m. atostogavo). Darbdavys buvo raštiškai pateikęs siūlymą dėl 0,5 etato, vyras po 2 savaičių – nesutiko.
    DK 136 str tai darbo sutarties nutraukimas be įspėjimo, o čia darbdavys įspėja prieš 2 mėn.
    Atsiskaitymas pagal DK 141 str 1 d. tik tada kai kompensacija išmokama, tik tada 3 mėn.Įstaigoje pradirbo 8 metus. Labai prašome padėti, reikalinga jūsų konsultacija. Ką mums daryti. Turime 17 m. vaiką

  34. Rūta parašė:

    Sveiki. Noreciau paklausti patarimo. Darbe turiu darbuotoja ,kurio nei darbo atlikimas,nei poziuris i darba nei kiti atitinkami kriterijai nei manes nei darbdavio netenkina. Taciau as imoneje dirbu tik kelis menesius, o jis 10 metu. Darbdavys kompensacijos moketi nenori, susitarti su abiem pusem irgi nepavyks. Ar mano rankos yra supanciotos ir as jo negaliu atleisti?

  35. Vytautas parašė:

    kodėl man niekas neatsakė į mano paklausimą, gal be reikalo laukiu konsultacijos

  36. Ramune parašė:

    Laba diena,
    dirbu ligoninėje 15 metų, 1 etato krūviu viename skyriuje ir 0,5 etato kitame skyriuje pagal savo specialybe.Darbdavys pareiškė, kadangi mažinamas finansavimas, nuimami etatai. Skyriuje kur dirbu 0,5 etato, dirba mano specialybės ir kitos specialybės žmonės po 1,5 etato krūviu. tačiau tą patį darbą kaip ir aš. Skyriuje vyrauja simpatijos ir antipatijos. Yra pasakyta palikti darbuotojams po 1,25 etato. Darbdavys pareiškė iš manęs atimamas 0,5 etato, taip pat visus antraeilininkus turinčius kita darbą atleisti. Visiems likusiems palikti po 1,25etato, ir kitiems kurie turi tik 1 etatą pridėti papildomą krūvį iki 1,25. Aš per visą savo darbo 15 metų laikotarpį nusižengimų neturėjau, visada dirbau sąžiningai, tačiau darbdavys paskutinius metus tiesiog draudė tobulintis ir kiek galėdamas ignoravo mano darbą. Dabar esant jam palankiai situacijai atleidžia manę iš darbo.

  37. as parašė:

    ka daryt jei atleidziant pagal 129 str2d siulo kita darba kur man netinka darbo laikas .ar as jei atsisakysiu to darbo gausiu kompensacija ir uz kiek jei dirbu 15 metu

  38. as parašė:

    ar mane gali pagal 129 str2d perkelti i kita darba kur blogesnes salygos

  39. ieva parašė:

    Norejau paklausti kokia priklausytu kompensacija atleidimo is darbo metu kai griztu po 2 metu po vaiko auginimo atostogu…siaip negali atleisti iki vaikui sueis 3 metai…ko as galeciau reikalauti?

  40. xxx parašė:

    sveiki, ar gali darbdavys mane atleisti is darbo jeigu as darbe susizalojau nugara nuo sunkaus darbo ir esu biletenije.Man sako jog isbuves 140 dienu biletenije gali mane atleisti is darbo.Kaip yra is tikruju.Ligoninei sakiau lad susizalojau buityje.

  41. fobas parašė:

    meluot nereikia niekada…šiuo atveju pažyma iš ligoninės liudys,kad sužalojimas buityje ir darbdavys iš tikro turi motyvuotą aleidimo pagrindą.

  42. xxx parašė:

    tai taip gaunasi kad lietuvoje sunkesnius ligonius darbdaviai gali ismest is darbo dar lengviau nei sveikus zmones?

  43. dina parašė:

    sveiki,

    noriu paklausti. Esu motinystes atostogose iki vaikui sueis 1 metai. Taciau keitesi imones savininkai ir galima reorganizacija. Jei grizus i darba taip atsitiks, jog mano etatas bus panaikintas, ar man geriau iskarto eiti antriems metams atsotogu, ar grizus ir susidarius tokiai padeciai as galesiu iseiti atsotogu pries atleidima..
    Zodziu, jei mane atleis, ar as galesiu pasiimti atleidimo kompensacija iseiti atostogu iki vaikui sueis 2 metai…
    tikiuosi supratote 🙂

    aciu

  44. varlys parašė:

    darbovieteje isdirbau 3 metus.paskutinius 3 menesius-0,5 etato.Panasu,kad ruosiasi atleisti.Mano kaltes nera.Ar atleidziant darbdavio iniciatyva darbuotojui,dirbanciam 0,5 etato priklauso iseitine kompensacija ar kokios kitos ismokos.Buciau labai dekingas uz komentara.

  45. Raimonda parašė:

    Norėjau pasiteirauti, kiek laiko prieš atleisimą, darbdavys privalo pranešti darbuotojui apie tai? Ir kokios sąlygos jeigu jis praneša vėliau negu privalo?

  46. marija parašė:

    Sveiki, noriu sužinoti ar turiu kokias nors teise ar direktorius elgiasi teisingai. Dirbu šioje mokykloje su aukštesniuoju issilavinimu apsigynusi vyr.mokytoja,. Kita mokytoja priimta laikinai vaduoja kito dalyko mokytoja, direktorius pasikvietes ispejo, kad atleis, nes nori i mano vieta pastatyti ana vaduojanti mokytoja( jis taip pat turi mano dalyko issilavinima bet magistra), taciau jis priimtas vaduotuojanciu. Ar yra pagrindas mane atleisti ir i mano vieta pastatyti vaduojanti mokytoja ne mano dalyka vaduojant. As turiu staza, du vaikus, galiu kreiptis kazkur pagalbos kad apginciau savo teisies. Ačiū.

  47. juozas parašė:

    Laba diena.Dirbu imoneje kroveju daugiau kaip 2 metai.Dabar buvau nedarbingas 3 men del stuburo isvarzos nuo sunkaus darbo.Med.komisija israse pazyma, kad 2 men apriboti sunku fizini darba.Ar gali atleisti is darbo, ir jei atleis, ar priklauso iseitine kompensacija, ir pagal kokius men skaiciuos kompensacija, jei paskutiniai 3 men turejau nedarbingumo lapeli.Isanksto dekoju.

  48. lalaila parašė:

    46 jeigu tu esi mokytoja tai as pats tave is karto atleisciau is darbo nes tu net rasyt nemoki, kaip tu gali kazko mokyti vaikus?

  49. Ilona parašė:

    Sveiki. Gal galėtumėt pakomentuoti, kokiu pagrindu įstaiga gali mažinti darbuotojų darbo krūvį ketvirčiu etato? ar tokiu atveju priklausytų kompensacija? Kokios sankcijos numatomos darbuotojui, nesutinkančiam su tokiu darbdavio sprendimu, ir ar apskritai darbuotojas turi teisę nesutikti? Dėkoju iš anksto 🙂

  50. Greta parašė:

    Noriu paklausti prieš kiek mėn darbdavys turi įteikti atleidimo lapelį, dirbu mokykloje mokytoja.

  51. julita parašė:

    Sveiki. noriu paklausti.! As dabar esu moninystes atostogose,i darbovete paskambinau ar yra laisva vieta,nes turiu kaip ir grizti i darba,man pasake,kad imone nedirba ar bankrtavusi…nezinau kokios mano teise ko is ju reikalauti,kaip elgtis. nes pries iseidama i motinystes atostogas nesu atostogavus.jeigu imone bankrutavusi man kokias iseitines ismokes…!!!

  52. snaige4 parašė:

    Įstaigos reorganizacija, prijungiant skyrių, baigiasi liepos 31 dieną, t. y., šeštadienį. Kurią dieną turiu daryti DS pakeitimus darbuotojams: penktadienį, 30d., ar 08-02, pirmadienį?
    dėkui už atsakyma

  53. Regina parašė:

    Pas mane tokia situacija, turiu nedarbingumo pazyma 97 d. dar laikis iki 120d. Dаrbdavis jau pasake, kad atleis is darbo.( dar lygoninei vos prabudziau po narkozes, ponas DIREKTORIUS paskambino ir pasake, kad busiu atleista ). Tai kaip man rasyt prasyma – savo noru ar del lygos? Aciu.

  54. Tajana parašė:

    Sveiki,
    Gruodžio 22 d. vadove pasake, kad nuo sausio 5 visa skyriu is kauno iskele i Klaipeda, tačiau Klaipėdoje dirbti as negaliu. Dirbu pagal terminuota darbo sutarti, jau 4 menesiai, dar liko metai laiko iki termino pabaigos. Sutartyje pažymėta, kad stacionari darbo vieta Kaune. Ar man priklauso kokia nors išeitinė ar kompensacija už visą likusį sutarties terminą? Ko as galiu reikalauti is darbdavio?

    Ačiū.

  55. audrone parašė:

    ar gali mane atleisti is darbo likusiki pensijos 2 metams ir 10 enesiu

  56. Audrone parašė:

    Sveiki,
    Imoneja dirbu nuo 2004m. Siuo metu esu isejusi 2m.vaiko prieziuros atostogoms. Liepos men. dukrytei sukanka 2 metukai ir tureciau gryzti i darba. Bet imoneja vyko reorganizacija. Mano darba dirba kitas priimtas zmogus, bet tik pakeistos jo pareigybes. Kai pasiskambinau darbdariui, jis man pasake , kad manes atgal nepriims. Ir man liepta gryzus iskart parasyti prasyma , kad iseinu savo noru. (imoneja dirbau buhaltere atlygis 2100Lt) Arba pasiule dirbti vadybininke uz puse etato ir uz 400Lt. Kaip man elgtis tokiu atveju??

  57. ILONA parašė:

    Laba diena, gavau ispejima, del atleidimo is darbo, del lesu asignavimo, atleidzia pagal 125 str. As nesutikau, nes isdirbusi 46 men. , turiu du vaikus , vienas 14 m. ir pasiuliau, kad iseisiu pagall 129 str. ( T. Y. DIRBSIU 2 MEN. IR PO TO DAR PRIKLAUSYTU 3 MEN ISEITINE. AR AS TEISI? DAVE 7 DIENAS PAGALVOJIMUI IR PATEIKTI SAVO VERSIJA RASTU) Ar verta laukti 7 dienas ir kodel 7, o ne 3 dienas. Ar manes neapgauna su tokiu terminu? ACIU

  58. svajux parašė:

    mani valdzia mazina man alga ir akivaizdziai kir spaudzia prie sienos kad iseitciau pats kur kreiptis

  59. olia parašė:

    Sveiki,darbovieteje el pastu pranese kad man is 1 etato palieka 0,75 etato(nuo sausio men).Isivaizduoju,kad darbe prades nuo sausio pildyti mano darbo grafika jau su sumazintu etatu,nors nebusiu pasirasiusi naujos sutarties.Galvoju visai iseiti,nzn kaip elgtis tokiu atveju.Ar db jau sakyti,kad nesutinku,ar laukti sausio men ir tik tada pasakyti.Bijau kad jei db pasakysiu,mane jau prades is darbo krapstyti anksciau.Ir ar turite kazkokia juridine galia el.laiskai kaip irodymai kad man pranese,kad bus mazinamas etato dydis.
    Ar man priklauso iseitine?kuo skiriasi iseitine nuo kompensacijos susitarus?Per kiek laiko sumokejus iseitine galima iseiti?ar reikia dar atidirbt?

  60. R. parašė:

    Sveiki, prieš kiek laiko darbdavys turi perspėti apie atleidimą, jei viena auginu vaiką iki 8 m.? Nes jei juk pagal 129 str. tai turi perspėti, taip? Kol kas išleido mokamų atostogų, tačiau nemanau, kad situacija pasikeis, ir kai atostogos baigsis, gali paprašyti išeiti, nors realiai – tai etato mažinimas, nes nėra darbo.

  61. Erika parašė:

    Sveiki , yra tokia situacija, įndvidualioje įmonėje dirbu 3 mėn. Per ta laika buvau jau 2 kartus nemokomose atostogose.Paskutini karta atsisakiau rašyti prašymą, darbdavys argumentavo kad nėra darbo todėl jam neapsimoka laikyti darbuotojo. Atlyginimas taip pat nėra išmokėtas visas. Jau kuris laikas būnu ir laukiu kol atsiras darbo(tačiau jo nėra) Manau darbdavys naudojasi proga nesuteikdamas darbo bet gaudamas kompencaciją iš darbo biržos. Kaip man butu naudingiau elgtis toliau kad darbdavys butu priverstas sumokėti atliginimą. Ar prašyti atleidžiant iš darbo ar išeiti savu noru?? (perspektyvu likti tame darbe nebematau).

  62. klausianti parašė:

    Laba diena. Patarkit ka daryt. Dirbu sandėlininke. prekes , už kurias buvau atsakinga perkėlė i kitą sandėlį. ten man vietos nėra(yra pakankamai ten sandėlininkų vyrų). Žodžiu paklausta kokia galimybė susirast kita darbą. Atsakiau kad beveik nėra. Tada jie pasakė kad manes neišmes, bet perkels i kita darbą -lipdukų klijuotoja. Ten eit nenoriu , nes atlygiminas daug kartų mažesnis. Jokių nuobaudų, net pastabų apie savo darbą neturiu. Firma, kurios prekes prižiūrėjau buvo labai patenkinta ir prašė kad mane ten paliktų. Bet deja… Dabar turiu nedarbingumo lapelį. Ten likt nebenoriu, paga kokį staipsnį man išeit iš darbo ir prieš kiek laiko ir kaip turi perspėt darbdavys kad atleidžia. Aciū

  63. Andrius Stunzenas parašė:

    Labas vakaras,

    jei turite nedarbingumo lapelį, tai niekas jūsų neatleis iš darbo iki nedarbingumo pabaigos 😉 pati jokių prašymų dėl atleidimo nerašykite, jei norite gauti išeitinę kompensaciją….po to viskas priklauso nuo to kiek jūs dirbote ir ką pasiūlys darbdavys atleidimo atveju, tiesiog reikia palaukti….jei naujų pareigų, kurias siūlo darbdavys atlyginimas yra mažesnis ar darbo sąlygos nepriimtinos, tai traktuotina, kaip esminis darbo sąlygų pakeitimas ir jūs turite teisę nesutikti su jomis. Nėra galimybės visko konkrečiai išdėstyti e-paštu, tačiau patarimas būtų vienas- pati prašymo atleisti iš darbo “savo noru“ – nerašykite, palaukite rašytinio darbdavio pasiūlymo o tada ir bus aišku ką daryti 😉 susiraskite teisninką…. Pagarbiai,

    UAB “Jurconsult Group“ teisininkas Andrius Stunžėnas

    andrius@teises-biuras.lt

    http://www.teises-biuras.lt

    Šv.Ignoto 5-101, LT-01108 Vilnius Tel. 8 5 21 21 554 Mob. tel. +370 679 63666

    Informacija, esanti šioje žinutėje ir su ja siunčiamuose dokumentuose yra konfidenciali. Jei jūs nesate šios žinutės adresatas, bet koks šio dokumento ar jo dalies naudojimas ar kopijavimas yra griežtai draudžiamas. Jei šią žinutę gavote per klaidą, prašome apie tai informuoti siuntėją ir žinutę ištrinti. Atsiprašome dėl kilusių nepatogumų. Ačiū.

  64. Anonimas parašė:

    Sveiki,
    dirbu imoneje 11metu. jokiu nuobaudu neturiu.seimoje yra 5m.vaikas.vyksta etatu mazinimas.
    imoneje yra darbuotoju be vaiku,ir maziau metu isdirbusiu.ar turiu kokiu pirmumo teisiu? ir kas man priklausytu jeigu nesutikciau nutraukti darbo sutarti saliu susitarymu?
    aciu

  65. Jurate parašė:

    Laba diena, noriu Jusu patarimo.
    įmonėje dirbu 8 metai, neterminuota sutartis. šią vasarą darbdavys paprašė padirbėti kitame mieste,yra pasirašytas dokumentas jog sutinku būti perkeliama. po vasaros sezono man siūlo keltis dar į kitą ofisą bei perrašyti darbo sutartį į terminuotą. jei aš nesutinku pagal kokį straipsnį mane atleis ir kokio dydžio išmoką jie privalo sumokėti.
    ačiū. labai lauksiu Jūsų atsakymo.

  66. Saulele parašė:

    Laba diena, prašau padėti,
    įmonėje dirbu 5 m., turiu 2 vaikus (vienas iki 14 m.). Prieš savaitę darbo dienos eigoje, vadovui pranešiau, kad eisiu į gydymo įstaigą ir vėl turėsiu nedarbingumą dėl blogos savijautos, taip ir buvo. Dabar budama ligoje aš sužinojau, kad mano etatas yra panaikintas ekonominiais sumetimais, bet tuo pačiu yra priimtas žmogus, pareigybė kitu pavadinimu, funkcijos surašytos kaip buvo mano ir atlyginimas ženkliai didesnis. Bet tai dar ne viskas, tą dieną kai buvau darbe po mano išėjimo yra parašytas man tarnybinis ir įsakymas kuriame viena iš mano darbo funkcijų priskirta kitam darbuotojui kadangi 2011 m. esu padarius grubius pažeidimus šį darbą atlikdama – šie du raštai žinoma be mano parašu, nes aš apie juos žinau tik iš kitų darbuotojų ir tikrai žinau, kad nesu padarius grubaus pažeidimo (tai galima įrodyti). Grįžus po nedarbingumo “jau žinau“, kad gausiu įspėjimą dėl atleidimo iš darbo. Iš vadovo esu sulaukus grąsinimu susidoroti ir pasiūlymų išeiti pačiai iš darbo, tačiau savo noru išeiti nenorėjau. Kaip turėčiau elgtis gavus pasirašyti tarnybinį, manau, kad ir įsakymą (aš su jais nesutinku), ką turėčiau protingo parašyti? Taip pat ir įspėjimo dėl atleidimo iš darbo? Nėra taip paprasta netekti darbo. Ar galiu ant šių dokumentų pasirašyti kitą dieną, ar turiu teisę pasidaryti kopiją ir išsinešti iš įstaigos, gal turiu teisę iškart skambinti teisininkui ir perskaičius raštą tartis ką rašyti? net nežinau ką galvoti. Ačiū

  67. Agnė parašė:

    laba diena. Norėjau paklausti, ką man daryti,jei esu dekretinėse atostogose. Dukrytei yra 8mėnesiukai, ir motinystės atostogose turiu būti 2 metus. Dabar įmonė kurioje dirbau skelbia bankrotą. Ar man priklauso kokios nors išeitinės? Jei mane atleis ar aš begausiu motinystės pašalpą?

  68. fobas parašė:

    Laba diena Agne,

    jei jau įmonė bankrutuoja, tai labai mažai tikėtina, kad gausite iš įmonės kokių nors išmokų, tačiau prasidėjus įmonės bankroto administravimo procedūrai, bankroto administratorius paskaičiuos kokia pinigų suma susijusi su darbo santykiais jums yra neišmokėta ir tą pinigų sumą pateiks teismui tvirtinti kreditorinių reikalavimų sąraše, teismui patvirtinus jūsų kreditorinį reikalavimą jūs būsite įtraukta į pirmos eilės kreditorių sąrašą, t.y jei įmonėje bus likusio turto šie kreditoriniai reikalavimai turtą realizavus tenkinami pirmumo tvarka, jei įmonės turto kreditorinių reikalavimų tenkinimui neužteks – bankroto administratorius pateiks paraišką į Garantinį fondą ir tam tikrą pinigų sumą gausite iš ten…garantinio fondo išmoką sudaro suma išmokų už nepanaudotas atostogas, neišmokėtas darbo užmokestis ir tt, ten yra įvairių apribojimų, todėl tikslios sumos iš anksto numatyti neįmanoma, tačiau bankroto procedūra – ilgai trunkanti, todėl išmokų iš garantinio fondo galite tikėtis ne anksčiau kaip po pusės metų nuo bankroto procedūros pradžios o realiai tai gali užtrukti ir ilgiau…o motinystės pašalpą jūs tikrai gausite,- todėl, kad ją moka ne darbdavys o VSDF t.y Sodra. Trumpai tiek. Sėkmės.

  69. JOLANTA parašė:

    sveiki , noriu paklaust , jei mane prieme I darba kaip kandidata I apsaugos darbuotojo vieta isdirbus metus be pazeidimu,ar gali atleisti be ispejimo.yra dirbanciu su apsaugos darbuotojo pazymejimu ir su manimi poroje visuomet dirba toks zmogus.viena auginu du vaikus.kokiu pirmumo teisiu galiu tiketis turinti,jei neseniai priimtas zmogus su pazymejimu dirba ne itin atsakingai.gal galetumete ka patarti.aciu.

  70. You might have described a smart information and facts , thanks for the blog post.

  71. Inga parašė:

    Sveiki,noreciau paklausti .
    Rasete,kad pagal 125 str.kompensacija nemokama,bet man darbdavys siulo atleidima butent saliu susitarimu (125 str) ir su kompensacija uz 7 menesius,nors man priklauso 8 menesiai,pagal istatyma turiu 7 dienas apmastymam.!
    Kokiu pasekmiu galiu sulaukti,jei neisiu pagal 125str,o pareikalausiu,kad liuosuotu pagal 129 str
    Pagarbiai Inga

Parašykite komentarą